miercuri, 30 noiembrie 2011

EXORCIZARE IN BISERICA ORTODOXA ROMANA - PACATUL UCIDERII

        La 23 de ani Maricica Irina Cornici s-a hotarit sa ramina la manastirea Sfinta Treime din Tanacu, Vaslui. Calea calugariei s-a dovedit fatala pentru tinara care-si cauta linistea in casa Domnului. Modelul feudal dupa care functioneaza Biserica Ortodoxa din Romania (BOR) incepe sa iasa la iveala, in ciuda incercarilor Patriarhiei de a se delimita de drama intimplata la manastirea din Tanacu. Proceduri de exorcizare au fost prezentate la televiziunile nationale, iar povesti si declaratii despre preoti ortodocsi care-l scot pe necuratul din tine au aparut in presa scrisa, fara ca mai-marii Bisericii Ortodoxe sa protesteze. Abia moartea tinerei aspirante la calugarie, prin procedee pe care Biserica le tolereaza si poate chiar le incurajeaza prin taceri vinovate, a reusit sa smulga o reactie din partea Patriarhiei.
         Maricica Irina Cornici a murit in timp ce preotul Daniel de la manastirea din Tanacu, in virsta de 29 de ani, impreuna cu patru calugarite la fel de tinere, incerca sa „alunge duhul rau din posedata“ legind-o cu lanturi de cruce si infometind-o. Purtatorul de cuvint al Patriarhiei, Costel Stoica, a explicat rece ca „fapta este abominabila“ si ca „procedeul nu are nici o legatura cu traditia si spiritualitatea monahice“. Cu toate acestea Costel Stoica, a admis ca, atunci cind are informatii despre asemenea practici, BOR da sanctiuni, care pot merge in cazul „recidivarii“ pina la excluderea din rindul preotilor a celor care se ocupa cu exorcizari de acest gen. Biserica Ortodoxa intervine deci doar in cazul recidivistilor, acceptind excesele preotilor ca pe ceva normal.
       Patriarhia nu pare interesata sa deschida o ancheta proprie, iar Episcopia Husilor, de care apartine manastirea, a hotarit doar sa-i interzica preotului implicat in drama de la Tanacu sa mai oficieze slujbe. Biserica Ortodoxa nu cerceteaza cauzele care au dus la intimplarea tragica, nici pentru a preveni situatii similare, nici nu pentru a gasi vinovati si responsabili. Fostul preot paroh al manastirii nu intelege insa „cum de l-au facut preot pe acest preot, fara sa stie ca este tembel“ si declara ca l-ar fi prevenit pe episcopul Ioachim al Husilor in legatura monahul de la Tanacu. Cunoscator al Bisericii Ortodoxe Romane din interior, fostul preot paroh stie cum se va termina acest scandal: „vor muta maicile in alta manastire, iar pe Daniel preotul il vor face pierdut“. Biserica ignora crimele produse in interiorul ei si accepta devierile sub pretextul necunoasterii lor. Incurajind inflatia de biserici si manastiri pe care nu le mai poate controla, BOR primeste in sinul ei preoti nepregatiti si calugari nechemati. Aceasta formula prin care capii Bisericii Ortodoxe vor sa recupereze perioada comunista prin proliferarea lacaselor de cult si a slujitorilor, cu riscul de a le scapa lucrurile de sub control, ascunde frustrarea liderilor BOR care nu au reusit in epoca ceausista sa fie modele si care incearca acum sa acopere cantitativ o lipsa calitativa.
         Sub sutanele negre ale preotilor ortodocsi stau ascunse destule pacate din perioada regimului comunist in care acestia s-au facut la propriu frate cu dracul, tradind-si enoriasii, incalcind secretul spovedaniei, acceptind fara comentarii buldozerele. Biserica Ortodoxa se teme sa-si marturiseasca pacatele ca dracu de tamiie. De aceea, in urma cu trei ani a facut o intelegere cu PSD prin care dosarele BOR intocmite de politia politica a fostului regim sa ramina secrete, iar Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii sa le tina ascunse de ochii curiosi ai credinciosilor si necredinciosilor romani. Biserica Ortodoxa nu vrea sa se afle numarul colaborationistilor din sinul ei si nici pina unde mergeau delatiunile preotilor. Dosarele clericilor ramin inca la secret, de parca scoaterea lor la lumina ar afecta siguranta nationala. Daca temerea BOR in legatura cu ele este atit de mare inseamna ca si putreziciunea din aceasta institutie este pe masura, iar Biserica Ortodoxa ar pierde primul loc in topul increderii romanilor.
         Adevarul devine in aceasta situatie un lux nebunesc, la care prelatii ortodocsi sint nevoiti sa renunte, crezind ca in acest fel isi salveaza Biserica. Sedusa de propria ei importanta, Biserica Ortodoxa prefera aritmetica statisticilor de la care asteapta titulatura de „nationala“ care i-ar putea aduce fonduri, facilitati si investitii crescute din partea statului.
           Inaltii prelati, prea ocupati cu tirguielile politice, strategiile de imagine, construirea bisericilor si manastirilor pe banda rulanta, nu s-au mai ocupat de redefinirea misiunii BOR.

         Religia unei tari afecteaza in mod direct gradul acesteia de dezvoltare. Intr-o emisiune la tv  academicianul Razvan Teodorescu explica cum religia unei natii influenteaza in mod direct nivelul de trai al cetatenilor. Rationamentul este simplu: cu cat religia tarii este mai arhaica si mai putin reformata, cu atat tara o duce mai prost din punct de vedere economic

          Dar sa vorbim concret. Cele mai sarace tari sunt cele islamice. Religia profetului Mahomed este una dintre cele mai putin reformate sau readaptate culte. Acolo vedem femeile acoperite cu val din cap pana in picioare ca sa nu atraga privirile barbatilor. Tarile arabe sunt sarace desi au o mare parte din petrolul de pe Terra. Titeiul este gestionat („furat”) de americani (vezi cazul Irak) sau este exploatat de un grup de seici foarte bogati (vezi Arabia Saudita).

       Dupa islam vine crestinismul de tip ortodox. Acesta este majoritar în Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Serbia – tari care sunt dintre cele mai sarace din Europa. Si Grecia este o tara ortodoxa – o tara in care criza economica a atins cotele cele mai inalte.

        Mai bine ca si ortodosci stau catolicii, un cult care a fost reformat de-a lungul timpului. Acesta este majoritar in Franta, Italia, Spania, Portugalia, America latina. Acolo unde catolicismul a fost reformat pe filiera calvina sau luterana (protestanti sau neoprotestanti) nivelul de trai este si mai ridicat: Germania, Norvegia, Suedia, Finlanda, SUA…

     Ce concluzii putem sa tragem:

- Pe langa faptul ca impune inerentii „ochelari de cal” o religie poate sa condamne un popor la saracie sau la un nivel de trai scazut.

- Cu cat o religie a fost mai putin reformata dea lungul timpului cu atat cetatenii care cred in ea o duc mai prost.

- Nivelul etico-moral promovat de cultele reformiste are consecinte directe in crearea unui tip de om activ, fericit, optimist, altruist si iubitor de Dumnezeu care este mai prosper.

- Biserica si religia afecteaza din pacate mult mai mult decat ne inchipuim viata noastra de zi cu zi pentru ca traim intr-o lume construita de arhitecti care se numesc: papi, imami, ayatolahi, episcopi, arhiepiscopi, mitropoliti, preoti, preainalti, preasfintiti, inaltpreasfintiti etc, etc, a caror gheare acaparatoare conduc din umbra statul.

- Religia poate sa faca un om contemplativ, inactiv, indolent, superficial, chiar lenes sau comod – vezi ortodoxismul din Romania, Grecia, Bulgaria, Ucraina, Moldova, Rusia; sau poate sa-l faca pe om cu initiativa, activ, intreprinzator, cu constiinta civica si mai responsabil – protestantismul din SUA, Germania, tarile scandinave.

       În scurta analiza trebuie sa mai amintim budhismul, hinduismul si iudaismul. Putem spune că budistii (China) si hindusii (India) sunt destul de slab dezvoltati in vreme ce evreii au un nivel de trai mai ridicat. Nu trebuie sa uitam ca o parte a oligarhiei mondiale care detine cei mai multi bani sunt de origine evrei.

Un comentariu:

  1. Ma numesc Mihai Feraru de 55 ani, sunt f bolnav din 1994, primul infarct lam suferit in 1994 eram la serviciu, al doile infarct lam suferit in 1998, dupa primul infarct am suferit primul accident vascular din trunchiul cerebral, dupa care am ramas cu o paralizie pe partea dreapta asta sa intamplat in 1995,al-doilea accident vascular cerebral lam suferit in anul 2000, in 2004 am fost diagnosticat cu DIABET ZAHARAT, De atunci si in prezent fac injectii cu insulina de 4 ori pe zi, acuma de 2 ani am fost descoperit cu POLIARTRITA REUMATOIDA,am ajuns sa pot merge cam 30-40m dupa care trebue sa fac o pauza, eu nu pot efectua nici un fel de activitate, capacitatea de munca este pierduta in totalitate, numai bunul Dumnezeu stie ce fel de viata chinuita duc eu zi de zi, mai ales ca duc lipsa de mancare si medicamente, de aceea fac apel pe aceasta cale catre toti oamenii credinciosi care-l iubeste pe Dumnezeu ,sa ma ajute si pe mine din putinul lor, iar Dumnezeu si Maica domnului sa le rasplateasca darul inzecit, si cu multa sanatate,, ptr asta eu am un cont deschis la banca; RAIFFAISEN BANK IN ROMANIA ARE NR RO93RZBR0000060001059026 IN LEI .si in euro nr ro72rzbr0000060004438690 ,pe nume mihai feraru cod zwift: RZBRROBU. Va rog sa nu ma uitati. Doamne Ajuta. A-R.. asa sa te creada dumnezeu

    RăspundețiȘtergere