marți, 1 februarie 2011

SOCUL VIITORULUI - OMENIREA LA RASCRUCE DE DRUMURI

                    Nu vreau sa aducem la inaintare problema ca lumea araba e condusa de dictatori sau tirani. In conditiile date, acesti termeni nu au absolut nici o legatura cu subiectul, vorbim, insa, de saracie. Care este un declansator puternic pentru revolutii. Si poporul lui Israel s-a razvratit impotriva lui Moise si chiar a lui Dumnezeu in periplul prin pustie spre Tara Fagaduintei tot din cauza saraciei si a vietii lipsite de minimul confort. Dar pentru asta Moise nu a fost un dictator sau tiran.
                  Vorbim despre faptul ca guvernele din tarile afectate de revolte s-au pastrat distante fata de mizeria in care traieste poporul. Au refuzat sa investeasca in sanatatea publica, in educatie, in programe sociale si au preferat sa investeasca in Armata, Politie si exploatari imense de petrol.

                  Numai ca traim intr-o comunitate globala. Rezervele de petrol scad iar pretul barilului creste. Nivelul la care a ajuns pretul petrolului si al gazelor naturale va duce la sfarsitul unei ere despre care nu ne-am gandit niciodata ca se va termina: Era petrolului, a tehnologiilor care manageriaza societatea umana si a risipei de tot felul. Situatia nu este mai roza in nici un punct de pe glob, doar ca totul mocneste si se astupa din timp gura. Vorba unui prieten bun, arab, care avea pe vremea lui Ceausescu o masinuta (Mercedes) inmatriculata 12B (fiu de ministru saudit): SALAM = LIBERTATE.

                  Tehnologiile avansate inlatura tot mai multa forta de munca. Nu mai avem nevoie de voi pentru ca avem tehnologie, automatizari etc etc. Iata dar ca marile profituri din activitatea economica nu se mai materializeaza in salarii sau asistenta sociala ci in depozite ale structurilor oligarhiei financiare mondiale. 
                    Conjugarea verbului a munci arata ca o dantura stirbita. Am ajuns la vorbele lui Alvin Tofler in “Socul viitorului” de care omenirea radea in urma cu 30 de ani. Omenirea va junge la trista concluzie ca la ce folos productia daca n-are cine sa o consume? Fereasca Dumnezeu sa cedeze retelele tehnologice de care depinde in prezent stabilitatea economica-sociala-politica a omenirii (internet, telefonie, TV, radio, sateliti de comunicatii, retelele bancare, de asigurari sociale si de sanatate, retelele militare si de monitorizare terestra, energie electrica, magistrale de gaz, etc) ca praful se alege de omenire. Depimdem de ele 100%, depindem de o creatie omeneasca – lumeasca si din pacate nu divina. Altfel stateau lucrurile daca depindeam de creatia lui Dumnezeu: natura. (elergie solara, eoliana, geotermica, biogaz, energie fotovoltaica, hidroenergie etc), Astea nu cedeaza niciodata masiv si dezastruos. Daca era petrolului e pe sfarsite se va pune problema ce vor face tarile arabe cand cererea de petrol va scadea prin implementarea noilor tehnologii. Dar omenirea este pregatita sa implementeze pe scara larga noile tehnologii sau a stat cu mainile in jeb uitandu-se la epuizarea iminenta a rezervelor naturale de petrol. Sau se va amagi si se va apuca de cultivat porumb si cartofi pentru alternativa la petrol : biodieselul, mai mult din nostalgia vremurilor trecute. Miliardele de tone de utilaje ale actualelor tehnologii vor deveni fier vechi.

              Tarile arabe se schimba, dar in ce sens? Panica revolutiilor iasomiei si criza petrolului va aduce regimuri semitotalitare de tip neocomunist care va asigura hrana dar nu prosperitatea. Doctrinele extremiste musulmane vor gasi un teren propice de ura anticrestina si antievreiasca, un tap ispasitor pentru toate relele pe care tarile arabe le-au suportat in ultimii 2000 de ani. Tarile Asiei, se pare, sunt mult mai bine pregatite pentru a face fata socului viitorului decat batrana Europa.

              China, Coreea, Taiwanul, Japonia si India se dezvolta, produc orice ca sa mentina tehnologiile subrede actuale vii in inima europenilor si americanilor dependenti pana peste cap de ele, le vand la preturi de nimic dar in cantitati impresionante, dar ei concomitent isi dezvolta noile tehnologii mai pe fata mai pe ascuns si vor da o lectie la momentul potrivit. Populatia acestor tari asiatice stie sa traiasca si mai modest, mai aproape de natura si nu are obiceiul sa se planga (vezi China, India)

               Atat deocamdata, voi continua in articole urmatoare............

Un comentariu:

  1. Din pacate la scoala nu ne invata decat ca 1+1=2 nu ne invata ca 1+1+n(catamizi)= 1 casa. Ce viitor poate avea o natiune in care are loc ecuatia prezenta 1 mama+1 tata = 1 copil si o alta ecuatie viitoare 1 copil = 2 pensionari (ma refer la Romania)

    RăspundețiȘtergere