joi, 27 ianuarie 2011

ISUS IN CORAN

               Discutand cu un prieten turc am constatat ca are cunostinte din Biblie mai multe decat multi crestini care se autodeclara credinciosi. Nu doresc sa fac aici comparatii intre cele doua carti sfinte ale omenirii: Biblia si Coranul dar concluzia care o putem desprinde este ca prezenta lui Isus in Coran si Biblie ar putea fi un motiv de conciliere intre lumea crestina si lumea islamica. SA FIE PACE. AMIN. Putini stiu ca Isus este amintit in Coran. In ce ipostaza este El amintit aflati in continuare. Ceea ce este fascinant este ca lumea islamica are cunostinta de el si de multe ori ii acuza pe crestini ca nu sunt suficient de credinciosi.

            Musulmanii spun adesea că ei cred în Isus Hristos şi întreabă, puţin surprinşi, de ce noi, creştinii, nu credem în Muhammad? (Nota: Nu avem cum sa credem pentru ca Evanghelia Noului Testament a fost scrisa si acceptata ca unica in crestinatate cu 500-600 de ani inainte de Coran). Pentru acest motiv este interesant să găsim cine este Isus în Coran. Diferenţa crucială între credinţa islamică şi creştină are de-a face cu Isus Hristos. Care este adevărata identitate a Acelui născut din fecioară? De fapt, de ce a fost El născut în lume?

            Conform tradiției islamice, profetul Muhammad a fost ales să spună în cea mai pură limbă arabă – așa cum este considerată araba coranică de către exegeții musulmani – atât noul mesaj trimis de Dumnezeu omenirii, precum și ceea ce revelase parțial, din aceeași matrice celestă, Umm al-Kitāb (Maica Scripturii), profeților anteriori, cu precădere, lui Avraam / Abraham (Ibrāhīm), Noe (Nūh), Iona (Yūnus), Moise (Mūsā) și lui Iisus Hristos (Isā al-Masīh) – care, în viziunea coranică, este doar un mare profet.

              Coranul a fost revelat, conform tradiției islamice, profetului Muhammad de către îngerul Gabriel (Gavriil; ar.: Ğibrīl) în numeroase ocazii între anii 610 și moartea lui Muhammad în 632. Pe lângă faptul că îi memorau revelațiile, unii dintre însoțitorii săi le-au notat, sporadic, pe pergamente, pietre, omoplați de cămilă. Schematic, tradiția spune că după moartea profetului Muhammad (632), Abu-Bakr, primul calif, i-a poruncit lui Zayd bin Thabit să strângă și să noteze toate versetele autentice ale Coranului, după cum erau păstrate în forma scrisă sau orală. Exemplarul lui Zayd, păstrat de văduva profetului Muhammad, Hafsa bint Umar, stă la baza textului coranic întocmit în vremea celui de-al treilea calif, Uthman bin Affan, între anii 650 și 656, care a poruncit alcătuirea unui exemplar model, care să înlăture toate diferențele survenite cu timpul între versiuni, acest exemplar rămând fundamental până acum.

              Iata cateva fragmente in care Isus este prezent in Coran:

1. Isus a fost nascut de Fecioara Maria

Al Anbiyâ 21.91: ”Şi (adu-ţi aminte) de aceea care şi-a păstrat castitatea ei. Şi am suflat Noi asupra ei prin duhul Nostru şi am făcut din ea şi din fiul ei semn pentru toate lumile”

Astfel Coranul confirmă naşterea din fecioară, că Maria a rămas însărcinată prin Duhul Sfânt, şi că acest miracol a fost un semn pentru întreaga lume.

2. Mariei şi Pruncului Isus Li S-a oferit adăpost pe un deal

Al Mu’minun 23.50: ”Şi am făcut Noi din fiul Mariei şi din mama lui un semn şi Noi le-am dat lor doi (adăpost) pe o colină statornică şi cu izvor.

După naştere, Maria a trebuit să se retragă şi să se odihnească. Dumnezeu a aranjat un loc de refugiu pentru ei pe o colină cu un izvor. Unde era Iosif? Coranul nu spune.

3. Isus este Cuvântul lui Dumnezeu, este Mesia

Al Nisâ 4.171: ”(…) Mesia Isus, fiul Mariei este trimisul lui Allah, cuvântul Său pe care El l-a transmis Mariei şi un duh de la El. Credeţi aşadar în Allah şi în trimişii Săi. Şi nu spuneţi “trei!” Opriţi-vă de la aceasta şi va fi mai bine pentru voi. Allah nu este decât un Dumnezeu Unic. El este prea înalt pentru a avea un fiu.

În acest verset din Coran, Isus poartă înaltele nume de Cuvânt al lui Dumnezeu şi Duh de la El. Ambele expresii se referă la momentul când Maria a rămas însărcinată printr-un miracol al lui Dumnezeu. Dar astfel încât să nu fie nici o neînţelegere asupra învăţăturii despre Isus din Coran, expresia este precedată de asigurarea că Isus este mai degrabă apostolul lui Dumnezeu, ca şi Muhamad şi mulţi alţii. Pe lângă aceasta versetul continuă cu un atac împotriva Trinităţii şi cu aserţiunea că Dumnezeu are un fiu. De ce a scris aceasta Muhamad? Clar, pentru că Creştinii din secolul VII deja vorbeau despre Trinitate, iar Biblia Îl afirmă pe Isus drept FIUL LUI DUMNEZEU.

4. Minunile lui Isus în Coran

Âli ‘Imrân 3.49: ”(Şi va zice): Eu vin la voi cu semn de la Domnul vostru! Eu plămădesc pentru voi din lut ca un chip de pasăre şi suflu asupra sa şi ea se fce o pasăre vie, cu voia lui Allah. Şi voi tămădui pe orb şi pe lepros, şi-i voi învia pe morţi, cu voia lui Allah”.

Coranul admite că Isus a făcut minuni, dar doar cu permisiunea şi ajutorul lui Dumnezeu. Aceea că Isus a creat o pasăre vie din argilă, în aproximativ acelaşi fel cum a creat Dumnezeu omul, nu apare în Biblie.

5. Isus a primit Evanghelia lui Dumnezeu

Al Hadîd 57.27: ”L-am făcut să urmeze pe Isus fiul Mariei, şi i-am dăruit lui Evanghelia”…

Coranul învaţă că Isus a primit Evanghelia de la Dumnezeu. Cuvântul apare întotdeauna la singular în Coran şi este înţeles de musulmani în sensul de o singură carte dictată de Isus în aproximativ acelaşi fel cum este crezut că Coranul a fost dictat lui Muhammad. Din acest motiv musulmanii sunt adesea surprinşi când întâlnesc “ Cele patru Evanghelii”, care au fost scrise de ucenicii lui Isus, şi considera ca sunt simple forme narative.

               Deşi Coranul nu conţine practic nimic care să vină direct din Noul Testament, există un număr destul de mare de situaţii despre Isus care sunt în acord cu Noul Testament, ca de exemplu, naşterea din fecioară, aceea că a înfăptuit mari minuni, Mesia, apostolul lui Dumnezeu.

             Există de asemenea mari diferenţe faţă de Noul Testament. Cele mai serioase devieri sunt, bineînţeles, acelea că Coranul neagă dumnezeirea lui Isus, moartea si invierea Sa şi astfel răscumpărarea lumii. Să nu uităm istoria Coranului (redactat intre 610-632, in timpul vietii profetului Muhammad) si prezenta Lui in cartea sfanta a lumii islamice, fapt care atesta ca Isus a fost cunoscut si ascultat de toti si a dat lumii Evangheliile cu 600 de ani inaintea lui Muhammad.

Fie ALLAH sau DUMNEZEU, MUHAMMAD sau ISUS, neamuri dati-va mana fiecare in propria credinta ca sa domine PACEA MONDIALA. Atunci vom fi placuti Domnului nostru si al fiecaruia, atunci nu vor mai fi razboaie si nici foamete. In Numele Domnului Nostru Isus Hristos, AMIN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu