sâmbătă, 4 iunie 2011

MARTORII LUI IEHOVA - CINE SUNT EI?

        Charles Taze Russell (1852-1916) este cel a pus bazele miscarii Martorilor lui Iehova. În adolescenta si-a negat traditia prezbiteriana de care apartinea, alaturându-se putin mai liberalei Biserici Congregationale, grup pe care de asemenea l-a parasit. A negat divinitatea lui Isus Cristos si învataturile biblice ale iadului si pedepsei vesnice. Adventismul este cel ce l-a influentat în negarea iadului, iar un grup dizident al Adventismului condus de N.H.Barbour, i-a stârnit interesul în studierea profetiilor vremurilor sfârsitului. Astfel, de la Barbour, Russell a împrumutat crezul ca Cristos urma sa se întoarca invizibil pe pamânt în anul 1874, si ca anul 1914 era anul în care lumea trebuia sa fie distrusa, dupa care se inaugura Mileniul (cei 1000 de ani de domnie literara a lui Cristos pe pamânt). Când anul 1914 a venit si a trecut, acesta a schimbat data la 1915. Insa, în anul 1916 Russell a murit lasându-si urmasii deziluzionati si stupefiati de prezicerile sale neîmplinite. Atunci, Joseph Franklin Rutherford a preluat controlul organizatiei.

          Martorii lui Iehova se mai numesc si Russelisti, dupa numele intemeietorului Charles Taze Russell, Milenisti, ca unii care raspândesc invatatura despre Mileniu (domnia de 1000 de ani a lui Isus Cristos), sau Studentii in Biblie, ca unii ce ar studia mai serios decât ceilalti Biblia. De fapt, este vorba despre o organizatie internationala care oficial este inregistrata si cunoscuta ca Watchtower Bible and Tract Society (Societatea Biblica Turnul de Veghere). Secta a fost infiintata de americanul Charles Taze Russell, care fara a avea vreo formatie teologica, infiinteaza in 1870 un grup de studiu al Bibliei, ai carui membri il numesc si il recunosc ca pastor. Dupa moartea lui Russell, in 1916, la conducerea sectei a venit Joseph Franklin Rutherford, apoi Nathan Knorr, in timpul caruia secta a cunoscut cea mai mare crestere a numarului de adepti, de la 115.000 la peste 2.000.000. In 1961 a aparut propria lor traducere a Bibliei in limba engleza (The New World Translation of Holy Scriptures) in care isi introduc tezele, una dintre ele fiind ca Isus Cristos nu este Dumnezeu, ci una dintre creaturile sale. El n-ar fi inviat, ci in locul lui a inviat Arhanghelul Mihail. Spiritul Sfânt este o energie a Tatalui. Nu exista nemurire, nici rai sau iad. Resping biserica, preotii, icoanele, sfintii, crucea. Nu au un cult propriu-zis, acesta fiind inlocuit de raspândirea produselor societatii Turnul de Veghere. In România secta Martorii lui Iehova a patruns mai intâi prin mediile maghiare in Ardeal. Propaganda si-o sustin prin revista Turnul de Veghere si prin brosuri si foi volante ce nu au nume de autor, de editura, nici data si locul aparitiei. La adunarile lor folosesc cântari din cartea Imnurile zorilor Mileniului.

DOCTRINELE MARTORILOR LUI IEHOVA

DUMNEZEU - Martorii se inchina lui Iehova, ca singurul Dumnezeu adevarat si le vorbesc oamenilor in mod deschis despre el, despre numele sau (revelat in Biblie), si despre scopurile sale. Ei cred ca Dumnezeu poate fi cunoscut prin intermediul studiului Bibliei, si imitat in calitatile sale (iubire, dreptate, intelepciune etc) urmând indeaproape exemplul lui Isus Cristos.

BIBLIA - Este cartea de referinta, pe care o accepta ca fiind in intregime inspirata de Dumnezeu. Deaceea o considera ca fiind utila pentru oamenii din toate categoriile sociale sau culturale. Ei au ca baza Biblia pentru toate convingerile lor.

REGATUL LUI DUMNEZEU - Martorii cred ca Regatul lui Dumnezeu (Imparatia pe care o cer in rugaciunea-model Tatal nostru) este singura speranta pentru neamul omenesc; ca acesta este un guvern real; ca el va distruge in curând actualul sistem de lucruri, inclusiv toate guvernele, si ca va aduce un sistem nou in care va domni dreptatea, pastrându-i in viata pe cei gasiti drepti de Isus


VIATA CEREASCA - Martorii cred ca 144.000 de crestini (unsi cu spirit) vor participa impreuna cu Isus Cristos la Regatul ceresc de 1000 ani (Mileniu), guvernând impreuna cu Isus, din ceruri, peste pamânt (Apocalipsa 14:1). Ei nu cred ca cerul ar fi rasplata pentru toti cei buni, ci pamântul, pe care au fost creati. Biblia ar fi clara in acest aspect, aratând ca cei ce merg la cer se duc acolo pentru a domni, nu pentru a trai in paradis (Apocalipsa 20:6). Acesti 144.000 de crestini ar fi fost alesi de Dumnezeu, dupa bunul sau plac, printre ei fiind apostolii si crestinii din primul secol, ca si crestinii fideli Bibliei pe parcursul istoriei. Actualmente s-ar mai afla pe pamânt numai câteva mii de crestini fideli care isi exprima aceasta speranta cereasca, fapt care arata ca timpul in care Isus Cristos va interveni este foarte aproape.

MOARTEA - Biblia arata ca mortii sunt absolut inconstienti, ca ei nu se afla in vreun domeniu spiritual unde sa simta placere sau durere (Ecleziastul 9:5,10); ca ei nu mai exista decât in memoria lui Dumnezeu, fapt pentru care speranta lor de viata viitoare depinde de o inviere a mortilor. Aceasta speranta este insa sigura (Ioan 11:25,26) si se bazeaza pe jertfa de rascumparare a lui Isus Cristos (1 Corinteni 15). De ea vor beneficia, practic, toti cei corecti si drepti, care au murit. Doar cei care refuza cu incapatânare si in cunostinta de cauza sa accepte mesajul de salvare al lui Dumnezeu, precum si cei care vor fi distrusi o data cu acest sistem nelegiuit, nu vor avea parte de inviere.

PAMÂNTUL - Scopul initial al lui Iehova cu privire la pamânt va fi implinit; el a creat viata si oamenii pentru a se dezvolta cu bucurie pe un pamânt paradisiac; desi de mii de ani oamenii rebeli au transformat pamântul intr-un infern, Iehova nu a renuntat la scopul sau; astfel, dupa inlaturarea rautatii de pe pamânt, acesta va fi populat in intregime de o societate de oameni drepti (Psalm 29), care se vor inchina lui Iehova si care vor primi darul vietii eterne, ca oameni perfecti. Pe acest pamânt readus la starea de paradis, vor fi inviati cei ce au murit de-a lungul secolelor, drepti sau nedrepti, pentru a fi invatati despre adevaratul Dumnezeu si pentru a li se da posibilitatea de a beneficia de aceste binecuvântari. Cei ce vor asculta vor ramâne vesnic in viata. Ceilalti, vor fi distrusi pentru totdeauna, pentru ca au fost de ajuns mileniile in care oamenii rebeli au facut ce au vrut pe acest Pamânt.

ESCHATOLOGIE (ZILELE DIN URMA) - Martorii lui Iehova cred ca, incepând din 1914, traim zilele din urma ale acestui sistem rau de lucruri (Matei 24:2, Timotei 3:1-5); ca timpul ramas se scurge cu rapiditate, si ca cei care iubesc dreptatea vor supravietui si vor continua sa traiasca pe un pamânt purificat. Ca Dumnezeu va interveni tocmai pentru a salva rasa umana, si nu pentru a o distruge. Ca fara aceasta interventie divina, omenirea ar fi condamnata sa-si repete greselile, de data aceasta, cu consecinte catastrofale pentru viata de pe intreaga planeta.

ISUS CRISTOS - Martorii lui Iehova cred ca, asa cum spune Biblia, Isus este Fiul lui Dumnezeu, inceputul creatiei sale. Ei accepta ca el este cel prin care a fost creat universul fizic si cel spiritual, si ca lui i-au fost supuse toate de catre Tatal sau, Iehova (in afara de Tatal insusi, bineînteles). Ei cred ca Isus a avut o existenta preumana in cerurile spirituale, ca Logos, sau purtatorul de cuvânt al lui Dumnezeu, si ca viata sa a fost transferata in uterul unei fecioare iudaice, Maria; ca el si-a depus viata sa umana perfecta in folosul tuturor celor care urmau a asculta de el si a-i imita modul sau de viata; ca aceasta viata perfecta rascumpara din moarte pe toti urmasii lui Adam, deci toata omenirea, si ca pe baza ei, cei care exercita credinta in jertfa sa de rascumparare pot dobândi darul vietii vesnice, scopul initial al existentei omenirii fiind astfel implinit. Ei cred ca Isus Cristos a fost inviat de Dumnezeu in spirit, si ca atare a fost ridicat deasupra oricarei fiinte din univers, ca spirit nemuritor datator de viata (1 Corinteni 15, 1 Petru 3:18); Ei cred ca Cristos guverneaza deja din ceruri, incepând din anul 1914, ca Rege al Regatului lui Dumnezeu, si ca in aceasta calitate el va interveni in curând in istoria omenirii, inlaturând rautatea si pe cei rai de pe pamânt (1 Corinteni 15, Ioan 20:17).

SEPARAREA DE LUME - Martorii lui Iehova se straduiesc sa nu faca parte din lume, asa cum a spus Isus discipolilor sai (Ioan 17:14-18; 18:36). Ei nu se retrag in manastiri, ci manifesta o adevarata iubire crestina fata de aproapele. Ei nu participa nici la politica, nici la razboaie. Ei se ingrijesc de necesitatile materiale ale familiilor lor, dar evita cautarea bunurilor materiale sau ambitiile specifice lumii, precum si goana dupa placeri. Astfel, Martorii lui Iehova s-au remarcat ca fiind o fraternitate unita prin iubire si printr-o inalta moralitate.

APLICAREA SFATURILOR BIBLICE - Martorii lui Iehova pun pe primul loc in viata aplicarea in viata a principiilor din Biblie, indiferent de locul in care se afla. Ei nu admit comportamentul duplicitar. Fiecare persoana, indiferent de modul de viata din trecut sau de mediul social si cultural din care provine, poate sa devina si sa ramâna un Martor al lui Iehova, numai daca abandoneaza practicile condamnate de Biblie si urmeaza neincetat sfaturile divine. Nici un membru al Martorilor lui Iehova nu poate incalca principiile biblice sau legile tarii fara a fi mustrat sau chiar exclus din congregatia crestina.

Negarea divinitatii lui Isus

- Un prim argument adus de catre Martorii lui Iehova la negarea divinitatii lui Isus Cristos a fost luat din Evanghelia lui Ioan (14:28): "Ati auzit ca v-am spus: ma duc si ma voi intoarce la voi. Daca m-ati iubi, v-ati fi bucurat ca v-am zis: ma duc la Tatal, caci Tatal este mai mare decât mine!". Cum ar putut fi Isus egal cu Dumnezeu, când el insusi afirma ca Tatal (Dumnezeu) este mai mare decât el?

- Un al doilea argument se gaseste in Epistola lui Pavel catre Coloseni (1:15). Pe acesta il folosesc Martorii lui Iehova pentru a sustine ca Isus nu este Dumnezeu, ci o fiinta creata de Dumnezeu: "Este chipul Dumnezeului cel nevazut, cel întâi nascut din toata zidirea". Cum poate fi Isus Dumnezeu când citim aici ca el a fost prima fiinta creata din toata creatia lui Dumnezeu ? Daca a fost primul creat, înseamna ca el nu este Dumnezeu, fiindca a avut un inceput!

- Un al treilea argument pe care Martorii lui Iehova il prezinta pentru a nega divinitatea lui Isus este Apocalipsa dupa Ioan (3:14): "Inceputul zidirii lui Dumnezeu". Cum poate Isus fi Dumnezeu când aici se spune ca el a fost inceputul creatiei/zidirii lui Dumnezeu si prin urmare nu exista din vesnicie ?

Negarea rastignirii lui Isus pe cruce

Martorii lui Iehova spun ca Isus a murit pe un stâlp, negând ca ar fi fost rastignit pe o cruce.

Negarea transfuziei si mâncarii de sânge

Martorii lui Iehova sustin ca transfuzia si mâncarea de sânge, in unele situatii, este nebiblica si este interzisa de Dumnezeu, aducând in sprijin urmatorul text biblic (Faptele Apostolilor 15:28-29): "Sa va feriti de lucrurile jertfite idolilor, de sânge, de dobitoace sugrumate, si de curvie, lucruri de cari, daca va veti pazi, va fi bine cu voi". Acest pasaj reaminteste interdictia Vechiului Testament impotriva mâncatului si bautului de sânge de la animale (Geneza 9:3-4): "Tot ce se misca si are viata, sa va slujeasca de hrana: toate acestea vi le dau, ca si iarba verde. Numai carne cu viata ei, adica sângele ei, sa nu mâncati".


ARMAGEDDON (HARMAGEDON)

1. Evenimentele de la inceputul Mileniului (Mileniu: domnia cereasca invizibila(1) a lui Isus peste pamânt timp de 1.000 ani)

Apocalipsa (16:16; 19:13-15): "Duhurile cele rele i-au strâns în locul care pe evreieste se cheama Armageddon(2)". "Era îmbracat cu o haina muiata în sânge. Numele lui este: Cuvântul lui Dumnezeu. Ostile din cer îl urmau calari pe cai albi, îmbracate cu in subtire, alb si curat. Din gura lui iesea o sabie ascutita, ca sa loveasca Neamurile(3) cu ea, pe cari le va cârmui cu un toiag de fier. Si va calca cu picioarele teascul vinului mâniei aprinse a atotputernicului Dumnezeu".

Interpretare: In acest loc (Armageddon/Megiddo) Biblia ar indica venirea lui Cristos, pe norii cerului, ca un biruitor, ca Rege al Regilor si Domn al Domnilor. Batalia de la Armageddon precede Mileniul si aduce popoarele impreuna acolo unde Luptatorul Divin ii biruieste si sfârseste istoria acestei lumi rele.

Isaia (11:4): "Atunci vei cânta cântarea aceasta asupra împaratului Babilonului, si vei zice: Iata, asupritorul nu mai este, asuprirea a încetat".

Interpretare: Revenirea a doua a lui Isus pe Pamânt va fi o vreme de teama pentru cei rai. Pentru cei ce au iubit revenirea lui, pentru poporul lui Dumnezeu, va fi un timp minunat.

Iata ce se va intâmpla la Armageddon si inaintea inceperii Mileniului:

- A doua venire a lui Cristos.

- Prima inviere (a dreptilor care sunt morti).

- Distrugerea celor rai care vor fi in viata.

- Cei drepti luati in cer.

- Satana legat.

1 Tesaloniceni (4:16): "Caci însusi Domnul, cu un strigat, cu glasul unui arhanghel si cu trâmbita lui Dumnezeu, se va pogorî din cer, si întâi vor învia cei morti în Cristos".

Interpretare: Credinciosii morti si drepti vor învia.

Apocalipsa (20:6): "Fericiti si sfinti sunt cei ce au parte de întâia înviere ! Asupra lor a doua moarte n-are nicio putere; ci vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Cristos, si vor împarati cu el o mie de ani".

Interpretare: Invierea celor drepti e numita întâia inviere.

Apocalipsa (11:18): "Neamurile se mâniasera, dar a venit mânia ta; a venit vremea sa judeci pe cei morti, sa rasplatesti pe robii tai prooroci, pe sfinti si pe cei ce se tem de numele tau, mici si mari, si sa prapadesti pe cei ce prapadesc pamântul!".

Interpretare: Natiunile mâniate, luptându-se unele cu altele, când Cristos revine, vor primi mânia lui Dumnezeu.

2 Tesaloniceni (1:7-9): "Si sa va dea odihna atât voua, cari sunteti întristati, cât si noua, la descoperirea lui Isus din cer, cu îngerii puterii lui, într-o flacara de foc, ca sa pedepseasca pe cei ce nu cunosc pe Dumnezeu si pe cei ce nu asculta de Evanghelia lui Isus Cristos. Ei vor avea ca pedeapsa o pierzanie vesnica, de la fata Domnului si de la slava puterii lui".

Interpretare: Cei rai vor fi distrusi. Poporul lui Dumnezeu (cei dreptcredinciosi) este luat în cer, unde vor domni impreuna cu Cristos 1000 de ani (un mileniu). Când poporul lui Dumnezeu se inalta la cer spre a fi cu Isus timp de 1000 de ani si cei rai sunt distrusi, Satana este lasat singur, ne mai având pe cine sa insele sau sa ispiteasca. El va fi ca un prizonier pe aceasta planeta distrusa. El va fi ca un general invins care nu mai are armata.

2. Evenimentele din timpul Mileniului (1000 ani dupa Armageddon)

Apocalipsa (20:2-6): "El a pus mâna pe balaur, pe sarpele cel vechi, care este diavolul Satana, si l-a legat pentru o mie de ani. L-a aruncat în adânc, l-a închis acolo, si a pecetluit intrarea deasupra lui, ca sa nu mai însele Neamurile, pâna se vor împlini cei o mie de ani. Dupa aceea, trebuie sa fie dezlegat pentru putina vreme. Si am vazut niste scaune de domnie; si celor ce au sezut pe ele, li s-a dat judecata. Si am vazut sufletele celor ce li se taiase capul din pricina marturiei lui Isus si din pricina Cuvântului lui Dumnezeu, si ale celor ce nu se închinasera fiarei si icoanei ei, si nu primisera semnul ei pe frunte si pe mâna. Ei au înviat, si au împaratit cu Cristos o mie de ani. Aceasta este întâia înviere. Ceilalti morti n-au înviat pâna nu s-au sfârsit cei o mie de ani. Fericiti si sfinti sunt cei ce au parte de întâia înviere ! Asupra lor a doua moarte n-are nicio putere; ci vor fi preoti ai lui Dumnezeu si ai lui Cristos, si vor împarati cu el o mie de ani".

Interpretare: Satana va fi legat pentru 1000 de ani. El va avea 1000 de ani in care isi va revedea lucrarea si rezultatul pacatului. Acest pamânt va fi inchisoarea lui (adâncul).

Iata conditiile in timpul celor 1000 de ani:

- Pamântul pustiit (adâncul).

- Cei rai sunt toti morti.

- Satana legat pe acest pamânt pustiit.

- Cei drepti sunt in cer angajati in judecata.

Ce duce pamântul la pustiire ? Ultimile sapte plagi (Apocalipsa 16) contribuie la pustiire. Armageddonul lasa pamântul acoperit cu morti. Marele cutremur din plaga a saptea distruge orasele lumii. Revenirea lui Isus completeaza pustiirea si pamântul este lasat gol si pustiu.

Ieremia(4:23-26): "Ma uit la pamânt, si iata ca este pustiu si gol; ma uit la ceruri, si lumina lor a pierit! Ma uit la munti, si iata ca sunt zguduiti; si toate dealurile se clatina! Ma uit, si iata ca nu este niciun om; si toate pasarile cerurilor au fugit ! Ma uit, si iata, Carmelul(4) este un pustiu; si toate cetatile sale sunt nimicite înaintea Domnului, si înaintea mâniei lui aprinse !".

Interpretare: In timpul Mileniului niciun om nu va mai fi pe pamânt: cei sfinti sunt in cer si cei rai sunt morti. Adâncul este un loc de intuneric, haos, pustiire, abis. Acestea vor fi conditiile lumii in timpul celor 1000 de ani care urmeaza dupa Armageddon si dupa a doua venire a lui Cristos.

Ieremia (4:25): "Ma uit, si iata ca nu este niciun om; si toate pasarile cerurilor au fugit!".

Interpretare: Nu va mai fi niciun om in viata. Pamântul este golit de locuitorii lui. Astfel, Satana va avea 1000 de ani de vacanta si nu va mai duce lumea in pacat impotriva lui Dumnezeu. Satana va avea destul timp sa revada rezultatele rebeliunii sale impotriva lui Dumnezeu.

Ce vor face cei drepti in cer timp de 1.000 de ani ?

Apocalipsa (20:4), 1 Corinteni (6:2-3): "Si am vazut niste scaune de domnie; si celor ce au sezut pe ele, li s-a dat judecata. Si am vazut sufletele celor ce li se taiase capul din pricina marturiei lui Isus si din pricina Cuvântului lui Dumnezeu, si ale celor ce nu se închinasera fiarei si icoanei ei, si nu primisera semnul ei pe frunte si pe mâna. Ei au înviat, si au împaratit cu Cristos o mie de ani".

"Nu stiti ca sfintii vor judeca lumea ? Si daca lumea va fi judecata de voi, sunteti voi nevrednici sa judecati lucruri de foarte mica insemnatate ? Nu stiti ca noi vom judeca pe ingeri ? Cu cât mai mult lucrurile vietii acesteia".

Interpretare: Cei rai trebuie sa invieze iarasi si sa fie pedepsiti. Dumnezeu rezerva 1000 de ani pentru barbati si femei, care au fost mântuiti de pe pamânt, sa revizuiasca toate cazurile celor rai, astfel ca orice indoiala despre iubirea si dreptatea lui Dumnezeu sa dispara din mintea oricui. Când cei rai vor fi pedepsiti in final, toti vor fi de acord pe deplin cu sentinta pronuntata. Când totul este sfârsit, rascumparatii lui Dumnezeu vor declara: "Drepte si adevarate sunt judecatile tale". Atunci Dumnezeu va sterge orice lacrima din ochii lor.

3. Evenimentele de la sfârsitul Mileniului:

- Cei rai inviaza iarasi.

- Satana este dezlegat pentru a-i insela.

- Sfânta Cetate(5) coboara pe pamânt.

- Satana ii strânge pe cei rai imprejurul Cetatii Ierusalimului.

- Cei rai sunt distrusi.

- Un Pamânt Nou este creat.

Apocalipsa(20:5; 20:7): "Ceilalti morti n-au înviat pâna nu s-au sfârsit cei o mie de ani".

"Când se vor împlini cei o mie de ani, Satana va fi dezlegat".

Interpretare: Expresia "ceilalti morti" nu se poate referi decât la cei rai care sunt morti pe pamânt. Când ei inviaza dupa 1000 de ani, Satana este dezlegat si este iarasi liber sa-i insele, ducându-i la revolta totala impotriva lui Dumnezeu.

Apocalipsa (21:2): "Si eu am vazut coborându-se din cer dela Dumnezeu, cetatea sfânta, noul Ierusalim, gatita ca o mireasa împodobita pentru barbatul ei".

Interpretare: Coborârea Cetatii Noul Ierusalim pe pamânt, face pe Satana sa aiba un obiectiv major pentru inselarea celor rai. El îi indeamna sa cucereasca Cetatea lui Dumnezeu Ierusalim. Maestrul inselator ii conduce pe cei rai sa inconjoare Cetatea si s-o asedieze.

Apocalipsa (20:8-9): "Si va iesi din temnita lui, ca sa însele Neamurile, cari sunt în cele patru colturi ale pamântului, ca sa-i adune pentru razboi. Numarul lor va fi ca nisipul marii. Si ei s-au suit pe fata pamântului, si au înconjurat tabara sfintilor si cetatea prea iubita Ierusalim. Dar din cer s-a pogorât un foc care i-a mistuit".

Interpretare: Când ostirea celor rai, condusa de Satana, se pregateste sa atace Cetatea sfânta Ierusalim, se coboara foc de la Dumnezeu si ei toti sunt distrusi in flacari. Acest foc de la Dumnezeu nu numai ca va consuma pacatul si pe pacatosi, dar va curati pamântul de orice semn al pacatului. Când focul isi va termina lucrarea, Dumnezeu va scoate la existenta un Pamânt Nou (2 Petru 3:13: "Dar noi, dupa fagaduinta lui, asteptam ceruri noi si un pamânt nou, în care va locui neprihanirea").

4. Cine va mosteni un loc pe Noul Pamânt ?

Galateni (3:29): "Si daca sunteti ai lui Cristos, sunteti samânta lui Avraam, mostenitori prin fagaduinta".

Interpretare: Copiii lui Dumnezeu vor trai in locuintele Tatalui lor ceresc. Oamenii trebuie nu numai sa-l marturiseasca pe Cristos, ci sa-l aibe in inimile lor. Trebuie sa-i apartinem lui. Sa credem in el, sa-i primim invataturile si sa traim cum a trait el. In Cristos vom birui pacatul si vom mosteni o locuinta cu Isus pe Pamântul cel Nou.

Apocalipsa (21:7): "Cel ce va birui, va mosteni aceste lucruri. Eu voi fi Dumnezeul lui, si el va fi fiul meu".

Interpretare: Trebuie sa invatam sa traim ca niste sfinti acum si aici, in aceasta lume, daca vrem sa fim sfinti in acea lume minunata de mâine când Isus Cristos va veni pe acest pamânt sa strânga pe copiii sai in casa Tatalui cu multe lacasuri. Sa ne hotarâm acum, ca prin harul lui Dumnezeu, sa biruim ca sa fim bucurosi cand Isus va reveni.

Când a fost distrus Ierusalimul: în anul 607 î.C. sau în anul 587 î.C. ?

Justificarea Martorilor lui Iehova a celor 70 ani de prizonierat babilonean al evreilor

Daniel (9:1,2): "In anul dintâi al lui Darius, fiul lui Ahasveros, din neamul Mezilor, care ajunsese împarat peste împaratia Haldeilor, în anul dintâi al domniei lui, eu, Daniel, am vazut din carti ca trebuiau sa treaca 70 de ani pentru darâmaturile Ierusalimului, dupa numarul anilor, despre care vorbise Domnul catre proorocul Ieremia."

Ieremia (25:11; 29:10): "Toata tara aceasta va fi o paragina, un pustiu, si neamurile acestea vor fi supuse împaratului Babilonului timp de 70 de ani".

"Dar iata ce zice Domnul: De îndata ce vor trece 70 de ani ai Babilonului, îmi voi aduce aminte de voi, si voi împlini fata de voi fagaduinta mea cea buna, aducându-va înapoi în locul acesta".

2 Cronici (36:17-23): "Atunci Domnul a facut sa se suie împotriva lor împaratul Haldeilor, si a ucis cu sabia pe tinerii lor în casa locasului lor cel sfânt. N-a crutat nici pe tânar, nici pe tânara, nici pe batrân, nici pe omul gârbov sub povara perilor albi, ci a dat totul în mâna lui. Nebucadnetar(6) a dus la Babilon toate uneltele din Casa Domnului, mari si mici, vistieriile Casei Domnului(7), si vistieriile împaratului si ale capeteniilor lui. Au ars Casa Domnului, au darâmat zidurile Ierusalimului, au pus foc tuturor caselor lui si au nimicit toate lucrurile scumpe. Pe cei ce au scapat de sabie, Nebucadnetar i-a dus prinsi la Babilon. Ei i-au fost supusi, lui si fiilor lui, pâna la stapânirea împaratiei Persilor, ca sa se împlineasca cuvântul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, pâna ce tara si-a tinut Sabatele ei si s-a odihnit tot timpul cât a fost pustiita, pâna la împlinirea celor 70 de ani. În cel dintâi an al lui Cir(8), împaratul Persilor, ca sa se împlineasca cuvântul Domnului rostit prin gura lui Ieremia, Domnul a trezit duhul lui Cir, împaratul Persilor, care a pus sa se faca prin viu grai si prin scris aceasta vestire în toata împaratia lui: Asa vorbeste Cir, împaratul Persilor: Domnul, Dumnezeul cerurilor, mi-a dat toate împaratiile pamântului, si mi-a poruncit sa-i zidesc o casa la Ierusalim în Iuda. Cine dintre voi este din poporul lui ? Domnul Dumnezeul lui, sa fie cu el, si sa plece !".

Daca in privinta anului distrugerii Ierusalimului unii au pareri diferite, in privinta inceputului domniei regelui persan Kyros (Cir) toti sunt de acord: anul 537 î.C. In acest an, la expirarea celor 70 de ani, Kyros (Cir) a dat decretul pentru intoarcerea acasa a evreilor din captivitatea Babilonului. Daca se cunoaste cu exactitate durata robiei si anul in care s-a terminat si tinem la autoritatea Bibliei, întorcându-ne cu 70 de ani in urma din 537 î.C, ajungem in anul 607 î.C.

Calculul inceperii Regentei invizibile a lui Isus pe pamânt in anul 1914 (prin incheierea perioadei de 2520 ani de domnie a lui Satana pe pamânt, inceputa odata cu distrugerea Ierusalimului in anul 607(9) î.C)

2.Regi (25): Capitolul relateaza despre distrugerea Ierusalimului de catre regele babilonean Nabuconodosor(10) (in al 19-lea an al domniei lui(11)), an la care s-au adaugat 2520 ani (7 vremi); se socotesc 2520 ani dupa anul 607 î.C: 2520 - 607 = 1913; Romanii nu aveau cifra 0, deci trebuie adaugat un an; 1913 + 1 = 1914, anul inceperii Regentei invizibile a lui Isus Cristos pe pamânt. Luca (21:24): "(Iudeii) vor cadea sub ascutisul sabiei, vor fi luati robi printre toate neamurile; si Ierusalimul va fi calcat in picioare de neamuri" (pagâne) "pâna se vor implini vremurile neamurilor" (pâna se va incheia perioada de stapânire straina a Ierusalimului).

Daniel (9:2): "In anul dintâi al domniei lui Darius, eu, Daniel, am vazut din carti ca trebuiau sa treaca 70 de ani peste darâmaturile Ierusalimului".

Ezechiel (4:6): "Dupa ce vei ispravi aceste zile, culca-te a doua oara pe coasta dreapta, si poarta nelegiunirea casei lui Iuda 40 de zile; îti pun câte o zi pentru fiecare an" (interpretare: 1 zi = 1 an).

Ezechiel (21:25-27) (Blestemul lui Iehova adresat regelui iudeilor dupa ruptura de legamântul strabun): "Si tu, domn nelegiuit, gata sa fii ucis, domn al lui Israel, a carui zi vine tocmai când nelegiuirea este la culme ! Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: La o parte cu mitra, jos cununa imparateasca ! Nu mai este cum a fost. Ce este plecat va fi înaltat, si ce este înaltat va fi plecat ! Voi da jos cununa, o voi da jos, o voi da jos. Dar lucru acesta nu va avea loc decât la venirea Aceluia care are drept la ea, si in mâna caruia o voi incredinta".

Apocalipsa (12, 6): "Si femeia a fugit in pustie, într-un loc pregatit de Dumnezeu, ca sa fie hranita acolo 1260 de zile" (interpretare: 1 zi = 1 an; 1260 zile = 1260 ani).

Apocalipsa (12, 14): "Si cele doua aripi ale vulturului celui mare au fost date femeii, ca sa zboare cu ele in pustie, in locul ei unde este hranita o vreme, vremi (doua vremi) si jumatatea unei vremi" (interpretare: 1 + 2 + ½ = 3,5 vremi = 1260 ani) (o vreme = un an = 360 zile).

Daniel (4, 20-27): "7 vremi vor trece peste tine, pâna vei cunoaste ca Cel Preaînalt(12) stapâneste peste împaratia oamenilor(13) si o da cui vrea" (interpretare: 7 vremi = 2 x 3,5 vremi = 2 x 1260 ani = 2520 ani).

Apocalipsa (12, 7-12): "Acum a venit mântuirea, puterea si imparatia Domnului si stapânirea Cristosului lui(14)".

Apocalipsa (16, 16): "Duhurile cele rele i-au strâns in locul care pe evreieste se cheama Armageddon".

Psalm (90, 10): "Anii vietii noastre se ridica la 70 ani, iar, pentru cei mai tari, la 80 ani(15)".

Matei (24): "El a sezut jos pe muntele Maslinilor. Si ucenicii lui au venit la el la o parte si i-au zis: Spune-ne, când se vor întâmpla aceste lucruri ? Si care va fi semnul venirii tale si al sfârsitului veacului acestuia(16) ?" Isus a raspuns: "Tot asa, si voi, când veti vedea toate aceste lucruri, sa stiti ca Fiul omului(17) este aproape, este chiar la usi. Adevar va spun ca nu va trece neamul acesta(18) pâna se vor intâmpla toate aceste lucruri. Despre ziua aceea si despre ceasul acela, nu stie nimeni: nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatal".

(1) Initial, pâna in 1914, s-a crezut intr-o domnie pamânteasca efectiva (in carne si oase) a lui Isus. Anul 1914 trecând, fara a avea loc asteptata parousie (a doua revenire a lui Isus pe pamânt), s-au reinterpretat de catre iehovisti textele biblice, considerându-se ca Isus domneste invizibil cu incepere din 1914 din cer peste soarta pamântului. Inainte de sosirea lui Isus va avea loc marea batalie de la Harmagedon (Armageddon) intre Bine (adeptii lui Isus) si Rau (adeptii Satanei), batalie la finele careia va invinge Binele.

(2) Harmagedon (Armageddon) = veche cetate in Canaan/Palestina (azi: Megiddo în Israel).

(3) Neamurile = popoarele straine asa-zise pagâne.

(4) Carmel: masiv deluros lânga Haifa in Israel.

(5) Cetatea Noul Ierusalim.

(6) Nabucudonosor.

(7) Casa Domnului = Templul lui Solomon din Ierusalim.

(8) Cir = Regele persan Kyros.

(9) Dupa parerea unanima a istoricilor, Ierusalimul a fost distrus de catre regele Nabucodonosor in anul 587 î.C.

(10) Pedeapsa pentru indepartarea de Dumnezeu a poporului iudeu. In acel an ar fi inceput domnia lui Satana asupra lumii, care ar fi fost curmata in anul 1914, anul de debut al Regentei lui Isus asupra pamântului.

(11) Nabucodonosor a domnit intre anii 604-562 î.C.

(12) Isus Cristos.

(13) Pamântul.

(14) Text interpretat ca fiind inceperea Regentei invizibile a lui Isus Cristos pe Pamânt.

(15) 70-80 ani = timpul aproximativ, dupa anul 1914, in care s-a prezis ca va avea loc sfârsitul lumii.

(16) Sfârsitul veacului acesta = sfârsitul lumii.

(17) Fiul omului = Isus Cristos.

(18) Neamul acesta = o generatie, respectiv circa 70-80 ani dupa anul 1914 (1914 + 70/80 ani = cândva între anii 1984-1994 ar fi trebuit sa fie, dupa parerea Martorilor lui Iehova, sfârsitul lumii si judecata de apoi). In explicatia din 1968 a aparut precizarea ca in anul 1975 va incepe Armageddon-ul, in ciuda faptului ca si inainte a fost inteles ca despre ziua si ceasul acela nu stie nimeni, dar ca se va intâmpla in timpul generatiei nascute din 1914.

2 comentarii:

  1. Stimate domn:
    GENERATIA ACEASTA sau NEAMUL ACESTA este un termen generic care nu inseamna neaparat o generatie AD LITERAM.
    Isus a enumerat mai multe evenimente,inclusiv VENIREA SA,concluzionand:ADEVARAT VA SPUN CA NU VA TRECE ACEASTA GENERATIE PANA CAND NU SE VOR FI INTAMPLAT TOATE ACESTEA.
    Interpretand tot AD LITERAM spusele Mantuitorului,apostolii,cel putin Pavel si Petru in mod explicit credeau ca Isus va reveni in timpul vietii lor.
    Si Rutherford a inteles tot asa sintagma GENERATIA ACEASTA. Si? A impietat oare eroarea de intelegere asupra mantuirii lui Pavel?
    HUMANUM ERARET EST !

    RăspundețiȘtergere
  2. http://calea-crestina.blogspot.ro/2014/07/poporul-nu-cunoaste-judecata-lui-iehova.html

    RăspundețiȘtergere